З чого почати вивчення англійської мови?

Вирішивши вивчати англійську мову, ви зіткнулися з питанням: "З чого почати?". Спробую допомогти вам у вирішенні цього питання.
 
Спершу треба зважити кілька основних моментів:


ПЕРШЕ. Навіщо мені потрібна англійська мова?

Питання мотивації - основне при вивченні іноземної мови. Вважаю, що воно важливіше, ніж питання "Чи є в мене здібності?" або "Чого мені коштуватиме вивчення англійської мови?" і зараз поясню чому. Якщо ваше майбутнє залежить від спроможності спілкуватися англійською мовою, немає сумніву, що ви докладете всіх зусиль, щоб вивчити цю мову. Ви вивчите мову, незважаючи на зусилля, витрачений час та гроші, адже у вас є чітка "картинка" того, навіщо вам це потрібно і чітке уявлення, за яких умов ви зможете цю мову використовувати. Серед таких життєво важливих "поштовхів" для вивчення англійської виокремлюються в першу чергу три основних:

  • еміграція в англомовну країну
  • робоча необхідність, коли належний рівня володіння мовою строго контролюється, а невідповідність мовного рівня може призвести до звільнення  (пілоти, авіадиспетчери,  важлива посада в міжнародній компанії або робота з англомовними клієнтами)
  • регулярні поїздки за кордон, де від англійської залежать ваша безпека та незалежність
Якщо ж ви хочете вивчити "просто для себе", тобто ще поки не маєте чіткого уявлення, як будете застосовувати англійську, то мушу вас розчарувати: скоріш за все ви, як і більшість людей за таких умов, почнете вивчення англійської, але не доведете цю справу до логічного завершення, оскільки ваша ціль розмита і не має на вас впливу. 
Тож почніть з того, щоб сформулювати собі свою ціль, або, інакше кажучи, намалюйте собі картинку, в якій ви будете (скажімо, через рік) володіти англійською.
Пофантазуйте над деталями: який це буде рівень?
  • “Туристичний” - тобто такий, щоб можна було спитати перехожих дорогу і зрозуміти їх або поторгуватися на базарі?
  • "Мовчазний" - тобто навчитися читати англомовні журнали, книги (зі словником), дивитися новини, кіно та серіали англійською (з субтитрами)?
  • "Робочо-емейловий" - достатній для спілкування електронною поштою з клієнтами на певну тематику, і тому подібне?
Зробіть це, оскільки від цього етапу залежить подальша робота: визначення методів (самостійно, з репетитором чи на курсах), обсягу (півроку, рік чи два) та інтенсивності.

ДРУГЕ. Що я вже знаю і чому мені ще треба навчитися?

Перед тим, як починати активно діяти, вам необхідно знати, чим ви вже володієте. Звісно, "нульовий" рівень найлегше піддається самооцінці: в школі ви вивчали не англійську, а німецьку чи французьку, в університеті вам ставили "трійку" автоматом за відвідування і списаний на екзамені переклад. Але абсолютно нульового рівня в людини, яка користується комп’ютером і Інтернетом в наші дні майже не існує. Деякі фрази ви чули з кіно, дещо - з англомовних пісень, ще щось - з он-лайн ігор тощо. Принаймні, ви знаєте, як сказати "My name is Pavlo" або "Help me please".
З рівнями вище "Starter" (початківець) трохи складніше і мало хто може адекватно визначити свій рівень, адже при його оцінюванні приймаються до уваги не лише ваша здатність розуміти англійську, але й "продукувати" її, тобто висловлювати свої думки усно і письмово, у правильній формі. Тому наступним необхідним кроком є визначення свого мовного "багажу".
Для цього достатньо пройти тестування (placement test). Таких тестів існує багато і різних, більшість з них складено у формі питань із 4 варіантами відповіді, завдяки чому оцінюється ваш словниковий запас та вміння вживати правильні граматичні конструкції. Зазвичай, такого тесту 30-60-хвилинного тесту досить, щоб оцінити ваш рівень (starter, elementary, pre-intermediate, intermediate, upper-intermediate и advanced). Подібні тести можна знайти в Інтернеті (пошукові слова placement test  English).
Гарний репетитор та серйозні курси проводять так зване початкове тестування з метою визначення рівня перед, власне, початком занять.


ТРЕТЄ. Як я хочу вчитися? Який спосіб навчання обрати?

Природнім є бажання, щоб все було легко, швидко і недорого, але це скоріш ідеал (навіть фантазія), а не реальність.  Будь-який спосіб навчання вимагатиме від вас витрат часу (неможливо вивчити мову, не докладаючи до цього хоча б мінімальних зусиль, і ці зусилля мають бути регулярними) і грошей (на репетитора, курси, комплекти навчальних матеріалів). Саме тому я говорила в першому розділі про мотивацію: якщо ваша мета недостатньо важлива, вона не матиме магнетизму, достатньої потужності, щоб "притягувати" вас, давати вам сили та інтересу займатися англійською регулярно.
Одне з найбільш важливих питань "Що краще: курси чи репетитор?", маючи на увазі, який спосіб навчання буде найбільш ефективним. Насправді ж універсальної відповіді не існує, тому що успішність навчання залежить від особливостей вашої особистості. У статті “Курси чи репетитор: що краще для вас?” ви можете прочитати про те, на що портібно орієнтуватся, задаючи собі питання "Що обрати – курси чи репетитора?”.
MP900400979
Врешті, можна вивчати англійську мову самостійно - детальніше про це читайте в статті "ЧИ МОЖЛИВО ВИВЧИТИ АНГЛІЙСЬКУ МОВУ САМОСТІЙНО?". Проте, мушу застерегти, що ви мусите бути дуже цілеспрямованим і наполегливим, щоб не лише її вчити, але таки вивчити до необхідного вам рівня.
Основною проблемою при такому способі (окрім самодисципліни) є відсутність контролю правильності. Якщо вправи на засвоєння нових слів чи граматики ще можна перевірити за ключем, то набагато більш проблематичним буде перевірити, чи правильно ви говорите (і з точки зору вимови, і з точки зору тієї ж граматики та слів, які чомусь згадуються легше у вправах і гірше, коли треба щось спонтанно розказати).

Що б ви не обрали, репетитора чи курси, не переставайте займатися хоча б 4 місяці поспіль - приблизно стільки часу треба для опанування одного рівня англійської мови (в середньому). Припинивши заняття, ви через деякий час "спуститеся" до свого попереднього рівня і нарікатимете, що навчання було безрезультатним.
Іноземна мова втрачається дуже швидко. За моїми спостереженнями, приблизно в три рази швидке, ніж ви її опановували: якщо досягнення рівня Upper Intermediate у  вас зайняло 5 місяців, а потім ви припинили навчання і ніде англійську не використовували, то через півтора місяці ви згадуватимете лише окремі фрази та слова, вивчені на цьому рівні, а через три місяці вже не зможете говорити так, як говорили на уроці.

Коментарі

Популярні публікації