Як вивчати англійську самостійно?

Для того, щоб вивчати англійську самостійно, необов'язково мати годину вільного часу в день, модний аудіо-курс від розкрученого методолога чи дорогу програму з 25 кадром. Для цього не обов'язково мати стос книжок і словників на полиці чи купувати дорогий пристосунок для телефону. Для вивчення мови достатньо лише трьох речей:
  1. Бажання та цікавість до англійської
  2. 15 хвилин щодня
  3. Наявність інтернету та набір матеріалів

Бажання та цікавість до англійської

Для того, щоб самостійно вивчати мову, ви мусите хотіти цього: і в перспективі, уявляючи, як через рік ви питаєте на вулиці Лондона, як проїхати до Біг Бена, і розумієте всі пояснення, і щодня, читаючи якийсь невеличкий текст чи слухаючи запис англійською, знаходити в них цікаве, щось, що збуджує ваш апетит до англійської, що змушує вас любити цю мову все більше. Якщо вам мова не цікава, якщо вас дратує, що в англійській "все навиворіт", "не так, як в нас", то заняття будуть для вас мукою, а потім просто припиняться.
Без цієї допитливості, цікавості, закоханості в мову вам важку буде займатися самостійно тривалий час, тому плекайте захоплення мовою і свій інтерес до неї усвідомлено, не очікуйте, що він з’явиться сам по собі.
Щоб зберігати інерцію і зацікавленість, напишіть список із 10 причин, чому ви вивчаєте англійську і повішайте цей список перед собою, там, де ви займаєтеся.

15 хвилин щодня

Втім, навіть якщо немає натхнення і особливого бажання, будьте готові щодня займатися англійською не менше 15 хвилин. Без пропусків, без виправдань (відпустка, командировка, хвороба тощо).
По-перше, якщо ви займатиметеся щодня, у вас відпрацюється корисна звичка, яка в кінцевому результаті накопичить вам принаймні 91 годину занять в рік (і це якщо ви займатиметметеся лише 15 хвилин щодня).
По-друге, будь-який методолог вам скаже, що навіть 10 хвилин щодня - краще години лише раз в тиждень. Часті повторення сприяють запам’ятовуванню інформації і правильній її обробці.
По-третє, якщо ви спиняєтеся і не займаєтеся, ви не просто стоїте на місці, ви "відкочуєтеся назад". В процесі вивчення мови немає золотої середини, стояння на місці. Ви або щось набуваєте, або забуваєте. Кожен день, коли ви не займаєтеся, не читаєте, не слухаєте, не повторюєте слова, ви забуваєте те, що вже колись вивчили.
Тож не пошкодуйте 15 хвилин в день. Знайдіть час, встаньте на 15 хвилин раніше. Найважче - це почати. Тож навіть не думайте про 15 хвилин - протримайтесь для початку лише 2 хвилини на сайті, де ви вивчатимете сьогодні англійську. Почніть зараз, і спробуйте не спинятися протягом 15 хвилин. Якщо цікаво, продовжуйте, але не надто довго, щоб не "перегоріти", як це часто трапляється з початківцями.
Дехто може заперечити, що 15 хвилин в день недостатньо, щоб вивчити щось суттєве і навіть просто підтягнути англійську. Неправильно! 15 хвилин щодня - це майже дві години щотижня, і чомусь така цифра нікого не шокує і вважається майже традиційною (для занять з репетитором чи на курсах тощо). Інше заперечення - що за 15 хвилин важко зібратися з думками і сконцентруватися на роботі. Тут я можу лише порадити відпрацювати свою рутину/ритуал (а це займе певний час, поки ви не перепробуєте кілька різних методів, сайтів чи програм). Далі все легше: ви відкриваєте сайт чи програму (1-2 хвилини), чи книгу із словником, робите те, що запланували на сьогодні протягом 10-14 хвилин (або довше, за бажанням), робите підсумки (1 хвилина).
DuoLingo
Ця рутина допоможе вам займатися навіть тоді, коли начебто нема бажання чи настрою - ви можете займатися англійську ледь не на автопілоті, і щодня виносити з цього короткого заняття щось корисне. Одна хвилина підсумків - необов’язкова частина заняття, але бажана. В кінці заняття ви пишете в своєму записнику по пунктах, що ви сьогодні довідалися чи вивчили, припустімо:
  • Прочитала статтю про пінгвінів, не знала, що самці доглядають за малими (look after chicks)
  • узнала 6 нових слів
  • Цікавий вираз "триматися подалі від чогось" - steer clear of (треба буде триматися подалі від своєї начальниці)
  • Завтра слухатиму подкаст на ББС

Наявність інтернету та набір матеріалів

Тепер ми дійшли до того, які матеріали чи методи використовувати. Не існує одного правильного рецепту чи підходу. Основні правила, які стосуються всіх, це:
  • Займатися по можливості якнайчастіше, 15 хвилин зранку, 20 хвилин подкасту в метро, сторінка роману за ланчем, десять хвилин повторення слів перед сном тощо.
  • Матеріали мають бути для вас цікавими (це важливо!). Все, що викликає позіхання - не для вас. Шукайте інше джерело.
  • Не лінуйтеся перевіряти значення слів в словнику (не покладайтеся лише на здогадку та пам'ять). Майже всі англійські слова (принаймні ті, що входять до найьільш часто вживаних) - багатозначні, і те значення, яке ви памятаєте, може до даного контексту не підходити.
  • Не ігноруйте спрйняття на слух. Особливо на початкових етапах слухайте якнайбільше, навіть того, що ви не розумієте. Ніхто інший не поставить вам вимову, тому слухайте на повні вуха: по дорозі на роботу, з роботи, вдома, в супермаркеті - завжди слухайте щось англійською, бажано не лише пісні (подкасти, аудіо-книги, інтерв’ю тощо). Ознайомтеся із транскрипцією, на сайтах словників завжди перевіряйте вимову (або звуковий файл, або транскрипцію). Але особливо звертайте увагу на те, як "стикуються" різні слова в одному реченні. Тому свідомо і уважно слухайте записи, до яких маєте аудіоскрипт, зупиняйте на місці міні-пауз і повторюйте сказане, намагаючись імітувати вимову на записі, особливо в перші місяці занять.
  • Не пропускайте дні, не виправдовуйтесь, не відпрацьовуйте "вчорашнє", якщо пропустили (якщо тільки не горите бажанням)
  • Намагайтеся слова записувати вручну, і повторювати вголос (не шептати) - тоді вони краще запам’ятовуються.
  • Вчіть слова та вирази в контексті. Чудовий спосіб набути гарного словникового запасу - це переконатися, що слова, які ви вивчити слова і вирази, взяті із ситуацій та тестів, які ви власноруч пережили, прочитали, щоб контекст завжди був у пам’яті. Якщо ви пам’ятаєте, як використовувалося слово в прочитаному чи почутому вами тексті, то скоріш за все, ви зможете його правильно вжити самі.
  • Урізноманітнюйте види роботи протягом тижня (читання, письмо, сприйняття на слух, говоріння), щоб "вхідного матеріалу" (читання і прослуховування) було не менше, ніж "вихідного" (те, що ви плануєте писати чи говорити), особливо якщо у нас рівень нижчий середнього. Скажімо так:
    • Понеділок: Duolingo (граматика + слова)
    • Вівторок: читання улюбленого блогу + слова
    • Середа: письмо/щоденник на Lang-8 (використання слів, засвоєна граматика)
    • Четвер: прослуховування діалогу + слова
    • П’ятниця: Duolingo (граматика + слова)
    • Субота: Аудіокнига (читання + прослуховування)
    • Неділя: повторення вивчених за тиждень слів та обернений переклад речень
  • Ставте перед собою дуже конкретні дрібні цілі: чого ти хочеш досягти до такої-то дати? Вільно говорити англійською - це не конкретна ціль, і досягти рівня Pre-Intermediate до травня - теж. А ось змогти прочитати статтю із такого-то журналу чи блог без словника і зрозуміти її - специфічна і конкретна. На кожен тиждень складайте собі список слів чи статей, які б ви хотіли опрацювати чи що б ви хотіли написати чи яку граматичну структуру освоїти. Будьте реалістичними у постановці цілей. Не варто планувати на тиждень 5 статей, 150 слів та освоїти артиклі. Це нереально. Точніше, ви пройдетеся, як кажуть вчителі, "по верхам", але про засвоєння тут мова не йтиме. Краще за тиждень уважно і детально прочитати цікаву вам статтю на 700 слів, виписавши кожне незнайоме слово і перевіривши його значення в словнику по контексту, з прикладами, проаналізувавши, чому в цих реченнях такий порядок слів, а тут і там вжито артикль "the" (а не "a") , і виписати 2-3 цікавих вирази чи словосполучення, які б ви самі бажали використати при нагоді, аніж "пробігтися" по 5 нудних статтях, з яких ви нічого не винесете, бо вони вас не зачепили емоційно.
  • Читайте якнайбільше заради задоволення. Читання задля задоволення відкриє перед вами різні види словникового запасу, якого ви не знайдете в буденному житті, і унормує складні і заплутані граматичні структури. Перша книга, яку ви дочитаєте англійською - це величезне досягнення, яке ви запам’ятаєте на все життя".
NotaBene:
Я можу поділитися посиланням на адаптовану художню літературу для тих, кому це цікаво. Для цього залиште коментар під дописом із вказанням свого рівня і свою електрону адресу.
Список інтернет-ресурсів, які я раджу використовувамти для смостійного вивчення англійської:
Серед тих матеріалів та інструментів, з якими мені доводилося працювати та використовувати для вивчення мов, можу порадити такі категорії:
  • Readlang - інструмент та веб-сайт для читання іншомовних текстів, роботи зі словами, про який я писала трохи раніше і дуже детально пояснювала, як ним користуватися і які його переваги. Раджу для перевірки того, як діє сайт Readlang спробувати самостійно прочитати статтю I Learned to Speak Four Languages in a Few Years: Here's How ("Я навчився говорити 4 мовами за кілька років: Ось як" )
  • LearnAtHome - сайт для відпрацювання навичок прослуховування (сприйняття англійської на слух). На цьому ж сайті є й інші функції, але платні.
  • Quizlet - сайт з картками, де можна створювати свої картки зі словами або знаходити вже готові картки.
  • Lang8 - сайт, де можна писати свої речення (припустімо, вести щоденник англійською) і їх перевірятимуть на правильність носії мови і виправлятимуть помилки.
  • Duolingo – сайт, де в ігровій формі можна вивчати англійську (словниковий запас, граматику, переклад, прослуховування тощо). Чудовий сайт для пітримання мотивації, сервіс також має ьезкоштовний додаток для смартфонів. Невеличкий огляд туттут
  • Словники (англо-англійські, в яких можна подивитися вживання слова на прикладах):
Список сайтів з матеріалами для читання (іноді із аудіо-записами до них), де є нескладні тексти для початківців:
Список веб-сайтів та подкастів для прослуховування англійської

Насамкінець порада: не шукайте ідеального способу займатися англійською. Час, витрачений на пошуки способу - це час, який ви не займалися англійською.
Не існує єдино правильного підходу, методу чи підручника/сайта. Аарон Релбі, директор сервісу Linguisticator, слушно каже:
"Вивчення (мови) відбувається всередині вас, а не назовні - незалежно від того, чи ви говорите про комп’ютер, книгу чи вчителя навпроти вас".
Будь-яке, навіть безсистемне заняття англійською краще від часу, витраченого в пошуках ідеального методу чи системи. Займайтеся щодня, не пропускайте заняття, використовуйте кожну можливість сприймати англійську (читати чи слухати тексти, намагатися перекласти речення англійською, повторювати слова тощо) - особливо не нехтуйте часом в транспорті та в чергах. Якщо ви щодня їздите 20 хвилин на роботу в метро, це чудова можливість послухати улюблений подкаст чи почитати адаптований роман. Тож почніть прямо зараз. Не чекайте кращої нагоди. Саме в цю мить вирішується, чи знатимете ви англійську, чи ні - і вирішуєте це ви.

Коментарі

Популярні публікації