Вимова /θ//ð/ в порівнянні з /s//z/

Найбільш поширені помилки у вимові окремих англійських звуків:

/θ/або /ð/ (сполучення th ) - часто вимовляється як /s/ або /t/ або /f/

/r/ - іноді вимовляється не з таким положенням язика, внаслідок чого /r/ виходить з акцентом

/ɜː/- просто складний  звук для вимови, особливо в комбінації з деякими іншими звуками, хоча і один із найпоширеніших голосних в англійській

/ŋ /- часто вимовляється як /ng/ або просто /n/

/w/-/v/ - часто взаємозамінюються, хоча це абсолютно два різних звуки, внаслідок плутанини може змінитися значення слова: vary - wary

Сьогодні пропоную розглянути різницю між звуками /s/ /z/ та /θ//ð/

Перед тим, як почати, проведіть кінчиком язика від зубів по своєму піднебінню - в якийсь момент за зубами ви наштовхнетеся на твердий горбочок (він називається альвеолами). Багато англійських звуків вимовляється саме з язиком біля альвеол (/t/, /d/, /s/, /z/, /n/, /l/, /r/). Якщо ви спробуєте прочитати вголос українську фразу (скажімо, "Zavtra v mene zaniattia anhliiskoiu ta statystyka"), вимовляючи всі вказані вище звуки альвеолярно, ви звучатимете як англієць. Спробуйте :-)

Тепер стосовно звуків /s//z/: в російській та українській вони вимовляється з кінчиком язика десь біля нижніх зубів, причому язик розслаблений, “відпочиває”. В англійській -  кінчик язика знаходиться біля альвеол і увесь напружений (малюнок 1). Тому звучання іноді може мати трііішечки шиплячий відтінок. Якщо дозволите аналогію, то слов’янський /с/ більш «сюсюкаючий», а англійський - більш «шипучий».

s - z

Що ж до /θ//ð/ - вони не альвеолярні, а міжзубні звуки. Як бачите з малюнка, треба просто наблизити кінчик язика до кінчиків зубів і видихнути - вийде смішний шепелявий звук. Він таким і має бути.

cats (th)

Більшість проблем з цим звуком стається не через нездатність його вимовити, а тому, що у зв’язному мовленні важко швидко переміщати язик, щоб окремо виходило /θ/ і /s/. Як, наприклад, в такому реченні: 

This is the sickest girl with the thickest thumb

/ðɪs ɪz ðə ˈsɪkɪst gɜːl wɪð ðə ˈθɪkɪst θʌm/

Що робити? Такі складні фрази треба тренуватися вимовляти фрагментами - спочатку найкоротшими, а потім додавати ще і ще один (як із кубиків складають вежу)

This 

This is

the sickest

this is the sickest

...ну і так далі

Насамкінець, ще одне відео про те, як вимовляти ці дивні і смішні "шепеляві" звуки 

 

на додачу до тих, про які я писала в спільноті English для нас раніше

 

Як вимовляти приголосні th

Вимова 'th' /θ/ та /ð/ на противагу /s/ та /z/

Коментарі

Популярні публікації