Які англійські слова треба вчити?

many-words-to-learn
Забагато нових слів?


Процес покращення розмовної англійської мови є в певному сенсі "довічним", тобто нескінченним, тому що навіть знаючи мову і вміючи говорити нею, ви все одно зустрічатиме слова, яких ще не знаєте. Будьте готові до того, що вивчення незнайомих англійських слів стане регулярною справою.
Вивчаючи англійську, ви регулярно стикаєтесь із безліччю нових слів. І тут постає закономірне питання:
  • Які слова треба вчити, а які - не варто?
  • Чи варто вчити всі слова, незалежно від їх частотності вживання?
  • Чи доцільно використовувати списки для заучування слів, які пропонують деякі сайти (наприклад, Word Dynamo)?
  • Чи треба виписувати, перекладати і заучувати всі слова, яких ви не знаєте під час читання англомовної літератури?
Якщо ви задаєте собі ці питання, прочитайте решту статті - вона проллє світло на більшість питань про вивчення англійських слів: які слова треба вчити і як краще вчити слова.

Я переконана, що той, хто взявся вивчати англійську, має практичні причини для її вивчення. Найкращою причиною для вивчення англійської є її використання. Це включає і безпосереднє спілкування, і спілкування в соціальних мережах, і робоча переписка в офіс, і пошук розваг в Інтернеті. Тому вам неодмінно траплятимуться слова та вирази, яких ще не знаєте.

Отже, які слова варто вчити:

Не вчіть всі незнайомі слова.

Не шукайте в словнику всі слова, яких ви не знаєте. Так ви лише даремне потратите власний час і невдовзі втратите інтерес до мови.

Занотовуйте слова, які вам вже траплялися

Іноді під час прослуховування англомовної пісні чи перегляду серіалу мовою оригіналу вам трапляється слово, яке "вже десь було" - ви не знаєте його точного значення, але ви точно його раніше бачили чи чули. В таких ситуаціях запишіть його десь (папірець, планшет чи телефон), а потім знайдіть в словнику. Вчіть слова, які вже зустрічалися - скоріш за все, це часто вживане слово і знадобиться вам пізніше.
Так само робіть із начебто незнайомими англійськими словами, що самовільно спадають вам на думку (спливають в пам’яті ). Таким чином ваш мозок намагається упорядкувати слово, яке вже ви чули, але значення якого ще не знає. Тому підсвідомість посилає вам сигнал: "Друже, та вже дізнайся, що це слово значить. Друже, ну давай..." Ніколи не ігноруйте такі "підказки".

Обов’язково вчіть слова, які вам потрібні для висловлення своєї думки

Якщо в розмові ви не знаєте певного слова - перефразуйте речення, використовуючи відомі вам слова, але потім знайдіть його в словнику і вивчіть.
Скажімо, ви англійською розповідаєте своєму товаришу про покупку квартири "We bought an apartment, it was rather cheap, but we had to ..." (і тут у вас заминка, оскільки ви не знаєте, як сказати англійською "зробити перепланування" ). В такому випадку, ви можете сказати "...change the planning of the rooms" заміть "remodel", але все одно зайдіть необхідне слово в словнику, завчіть його у словосполученнях "remodel an apartment", "remodel a house", "kitchen remodel" і поставте його в ваше речення в необхідну по смислу часову форму. Також спробуйте придумати питання з цим словом, яке в ви могли задати своєму другу, члену сім’ї тощо, наприклад "How much did the remodel cost you?". Таким чином ви не лише закріпите нове слово в своїй пам’яті, але й активуєте кілька інших (cost, структура How much/How many)

Як саме шукати слова с словнику?

dictionary
Ніколи не виписуйте всі значення потрібного вам слова - завжди шукайте в словнику слова по контексту і лише так заучуйте. Наприклад, відоме вам слово can має значення «могти», але у реченні “He opened a can for me because my hands were busy” воно «не в’яжеться», тому шукаємо в словнику більш підходяще значення – «бляшанка».

Читайте в наступній статті про те, як краще вчити нові слова.

Коментарі

Популярні публікації