Міфи і правда про вивчення англійської мови – міф 2

Міф №2:

“Не проблема, якщо є помилки”
Якщо учень на заняттях англійською не хоче говорити, викладач зазвичай припускає, що учень – сором'язливий, і заохочуватиме (а іноді і змушуватиме) його говорити. Від викладача можна почути щось на зразок: “Говоріть і не переймайтеся щодо помилок”. Адже говоріння важливіше, ніж помилки. Чи не так?

Правда:

Помилки не можуть бути нешкідливими. Щоразу, коли ви промовляєте фразу іноземною мовою неправильно, ви збільшуєте імовірність того, що повторите цю неправильну фразу знову. Тому, якщо ви говорите з помилками, ви самі себе навчаєте поганої граматики.
Багато хто вважає, що важливіше покращувати швидкість вашого мовлення (fluency), ніж покращувати правильність. Йдучи цим шляхом, згодом ви можете опинитися в ситуації, коли вам легко буде говорити англійською, але то буде ваша власна версія англійської – абсолютно відмінна від мови, якою спілкуються в США, Канаді, Австралії тощо. Інакше кажучи, ви зможете вільно говорити неправильною англійською.

designall
Можливо, для декого така ситуація є кращою, ніж не говорити взагалі. Але якщо погана граматика так легко спадає вам на думку, стає дуже-дуже важко покращити свою англійську. Якщо ви останні два роки звикли говорити “He should to wash his hands”, непросто враз почати говорити “He should wash his hands”. З репетиторського досвіду скажу, що на усунення таких помилок з мовлення учнів витрачається від кількох місяців до року.
Проблема в тому, що майже неможливо перестрибнути від “швидкого мовлення з помилками” до “швидкого мовлення без помилок”. Простіше (та й ефективніше з погляду витраченого часу) починати з обережного, правильного говоріння і поступово працювати над швидкістю для досягнення “швидкого мовлення без помилок”.

Висновки:

Якщо ваша мета – говорити швидко і правильно, то робити помилки – це проблема.
Якщо у кожному другому реченні ви робите помилку, вам точно ще рано починати говорити англійською. Навіть якщо у вас є репетитор, який виправлятиме кожну вашу помилку, ви просто не в змозі будете запам'ятати таку кількість виправлень, тож продовжуватиме повторювати ті ж самі помилки знову і знову.
В цьому випадку можу порадити зосередити всю свою увагу на читанні та сприйнятті англійської на слух. Чому це важливо і як це допомагає – в статті “Міфи і правда про вивчення англійської мови–міф 1
Якщо ж ви все-таки вирішите говорити, робіть це виважено, притримуючись тих фраз і структур, в правильності яких ви впевнені на 100%.

Коментарі

Популярні публікації