Як правильно вибрати курси англійської мови?

Якщо ви вирішили займатися на курсах англійської мови, перед вами постає низка питань, на які варто зважити, щоб правильно вибрати курси і не шкодувати про свій вибір. Деякі з них треба задати собі, щоб із безлічі курсів виокремити "короткий список". Інші питання ви задасте персоналу курсів, щоб переконатися, що ці курси вам підходять.
Отже, щоб вибрати із безлічі курсів англійської мови ті, що підійдуть саме вам, проаналізуйте:

1. Яка ціна вас влаштує?

Якщо ціна - далеко не головне питання при виборі курсів, вам пощастило і вибір буде зробити легше. Більшість людей свідомо чи несвідомо орієнтуються на якусь цифру, принаймні цінову "стелю". Це нормально. Ціна курсів може дуже різнитися (від 1000 до 3500 гривень за семестр). Маючи ціну навчання за семестр, варто зробити нескладні підрахунки, які покажуть вам вартість однієї години заняття. Знаючи цю цифру, ви зможете об’єктивніше порівнювати вартість інших курсів, адже їх тривалість та графік можуть різнитися. 
Скажімо, вам потрібно опанувати рівень Intermdiate.

На курсах А
опанування одного рівня триває три семестри, один семестр коштує 2000 гривень. Семестр триває 2,5 місяці при навчанні 3 рази на тиждень по 2 години. Отже, щоб опанувати рівень Intermediate на курсах А вам знадобиться 7, 5 місяців і вартість навчання становитиме 33,33гр за годину.
Курси Б пропонують навчання по 4 години 2 рази в тиждень, тривалість семестру - 6 тижнів, опанування одного рівня теж займає 3 семестри. Вартість навчання помісячна - 850 гривень. Підрахувавши, прийдемо до висновку, що засвоєння рівня триватиме чотири з половиною місяці, а вартість години навчання становитиме 26,56 гривень.
Потрібно усвідомлювати, що якісний сервіс коштуватиме дорожче, ніж неякісний. Однак, ціна не завжди базується лише на якості. В ціну курсів може бути закладено багато факторів, починаючи із зарплати викладачам і закінчуючи витратами на рекламу.
Тому, обираючи оптимальне співвідношення "ціни-якості", зверніть увагу на те, що потім може виявитися прихованими витратами, пов’язаними з курсами:
  • Витрати на транспорт, яким ви добиратиметеся до навчальних будівель
  • Витрати на підручники, які вам доведеться (або не доведеться) купувати
  • Витрати на аудіо-диски до підручників чи інші мультимедійні матеріали, які могли б бути доступними безкоштовно на інших курсах.
Якщо у приведеному вище прикладі курси А пропонують вам зручні умови (близько від дому, забезпечення підручниками, дисками тощо), що в підсумку навчання на цих курсах буде вам вигіднішим, ніж на дешевших і коротших курсах.

2. Що я знаю про курси?

Курсів зараз є багато і різних, і іноді людині, яка ніколи раніше не займалася цим, важко визначити, на яких з них вас справді навчать говорити англійською, а які будуть лише витратою грошей і зусиль. Проведіть власне маленьке розслідування, перш за все в інтернеті. Наберіть в рядку пошуку "курси англійської мови". Зайдіть на сайти хоча б 10-15 курсів, що з’явилися в результатах пошуку.  
Одним із важливих показників солідності курсів є їх "життєвий шлях". Курси-одноденки з’являються і зникають швидко, тому не дорожать своєю репутацією. Важко передбачити, яким виявиться навчання на таки курсах: вам може пощастити, а може й не пощастити.
Тому, зайшовши на сайт курсів, у першу чергу поцікавтеся, коли ці курси з’явилися і вперше отримали ліцензію. Курси з більш ніж 5-7 річним досвідом роботи найімовірніше мають власні напрацювання, матеріальну базу,  досвідчених викладачів тощо. Додатковою перевагою вважайте членство у міжнародних освітніх організаціях, асоціаціях та досвід роботи з корпоративними клієнтами. 
Курси, які, окрім англійської, пропонують ще 10 іноземних мов, у мене викликають сумніви.  Для утримання такого штату висококваліфікованих викладачів знадобилися б солідні кошти. Тож зазвичай заради збереження рентабельності такі курси винаймають позаштатних викладачів, для яких ці курси - один із додаткових джерел заробітку, тобто "халтура". 
Отже, після досліджень сайтів курсів спробуйте знайти про них інформацію від самих клієнтів. Колишні учні часто діляться враженнями та відгуками на форумах та блогах, у соціальних мережах. Такі відгуки при бажанні теж можна знайти в інтернеті.

2011-10-09_161232
Ставтеся тверезо та аналітично до того, що прочитаєте серед відгуків, адже їх можуть залишати як персонал курсів (позитивні) , так і їх конкуренти (негативні).

3. Який курс вам потрібно?

Багато людей прагнуть вивчити англійську, щоб нею спілкуватися. Проте існують і більш специфічні потреби, як от англійська для юристів, для фінансистів, авіаційна англійська, англійська для IT-індустрії чи так звана Нospitality English (для працівників ресторанного чи готельного бізнесу). Більшість солідних курсів з репутацією мають такі програми і готові навчити вас того, чого вимагає від вас робота.
Ще один момент, який ви самі повинні зважити: інтенсивність курсу. Як я вже вище зазначала, коротший курс не завжди значить кращий. За 4 місяці навчити кожного слухача курсів мовному рівню  дуже складно. Навіть якщо заняття у вас проходять по 2-3 години 3 рази на тиждень. Якщо ви  - обдарована людина і легко все сприймаєте та запам’ятовуєте, можливо, вам це вдасться. Але якщо викладач "йде за інтенсивною програмою", аби встигнути пройти рівень за 4 місяці і не надто переймається помилками своїх учнів чи тим, що хтось чогось не зрозумів, то успішного результату для кожного учня через 4 місяці ніхто не гарантує. 
За 4 місяці проти мовний рівень можна з репетитором, на курсах засвоєння рівня займе близько 5-6 місяців регулярних занять не менше ніж 6 годин на тиждень. Шукайте для себе оптимальний по інтенсивності курс, не надто розтягнутий і водночас реалістичний. 
Пам’ятайте золоте правило навчання "Краще потроху частіше, ніж багато за раз". Тому по можливості відайте перевагу курсам, де графік передбачає заняття по півтори годині три рази на тиждень, аніж тим, де по 3 години  2 рази на тиждень. 

4. Який процес навчання для вас комфортний?

Багато хто знає про існування комунікативної методики навчання на противагу так званому традиційному. Комунікативна методика зараз дуже популярна і практикується переважною кількістю курсів. На основі цікавих текстів, діалогів, фільмів засвоюється певний набір опорних фраз та словниковий запас, які далі відпрацьовуються в парах чи групових діалогах.  Мовні явища неначе запам’ятовуються самі собою, тому вивченню граматичних правил приділяється мінімум уваги. Безсумнівною перевагою цієї методики є те, що ви майже одночасно засвоюєте навички читання, говоріння, сприймання на слух та письма англійською мовою. 
Більшість сучасних підручників, за якими проводиться навчання на мовних курсах, розроблені за комунікативною методикою. Найбільш популярними є навчально-методичні комплекси "New Cutting Edge", "New English File", "New Headway" та багато інших.
На противагу комунікативній методиці, традиційна (або класична) - це та, що базується на вивченні правил та їх "відпрацюванні" у вправах. Ті, кому за 30, можуть пам’ятати шкільні уроки англійської мови, які переважно базувалися на цій методиці. 
На багатьох курсах розуміння комунікативної методики розуміють як повне занурення в іноземну мову, без застосування рідної. Деякі курси пропонують навчання за комунікативною методикою, де викладачем є носій мови. На перший погляд, ідеальна ситуація: вас навчатиме мови англієць, отже ваша мова буде якнайсправжнісінькою англійською і ви зможете практикувати свою мову у найприродніший спосіб. Однак, зважте на кілька аспектів цієї ситуації:
1. Якщо ви лише почали вивчати мову, чи зможете ви зрозуміти пояснення викладача стосовно певних граматичних явищ (особливо тих, які не існують в рідній мові, як то артиклі, часи групи perfect тощо)?
2. Чи зможете ви подолати мовний бар’єр і почати говорити, замість того, щоб сором’язливо слухати розмови і пояснення викладача?
3. Чи вам буде комфортно , якщо в процесі розмови викладач не зможе підказати вам потрібне слово?
Носій мови - не завжди кращий викладач, ніж ваш співвітчизник. По-перше, він не завжди є дипломованим викладачем. Часто іноземці отримують "корочки" про право на викладання після проходження двомісячних курсів, не маючи при тому ніякого викладацького досвіду. Якщо "наш" філолог вивчив мову сам, 5 років вчився навчати мови вас, і має хоча б п’ятирічний досвід викладання, він доступніше вам пояснить різницю між вживанням речення в рідній та англійській мові, як розмістити язик, щоб правильно вимовити певний звук і які підібрати приклади, щоб ви зрозуміли відтінок значення.

Які питання треба поставити персоналу курсів перед тим, як прийняти рішення?

Прийнявши рішення стосовно питань, зазначених вище, ви можете починати спілкуватися із персоналом курсів. Щоб із певного списку вподобаних вами курсів правильно вибрати найкращі для вас, пропоную шпаргалку з питаннями, які обов’язково треба задати керівнику чи персоналу курсів:
  1. На який період часу розраховане засвоєння одного рівня?
  2. Яка максимальна кількість людей може бути в групі?
  3. Чи проводите ви вступне тестування на визначення рівня?
  4. Чи є у вас філії в моєму районі? Де розташовані ваші відділення?
  5. Чи входить у вартість навчання підручник та диск до нього? Що ще входить у вартість навчання?
  6. Хто є викладачами: носії мови чи співвітчизники? Якщо це - українські викладачі, чи проходили вони стажування за кордоном?
  7. За якою програмою я буду навчатися? Який у вас досвід викладання за цією програмою? Чи інші ваші викладачі теж її знають? (Це питання убезпечить вас від ситуації, коли вам на заміну прийде викладач, який не знає вашої програми)
  8. Який у вас графік навчання?
  9. Чи надаєте ви додаткові послуги окрім класного навчання (фільми напрокат, бібліотека, розмовний клуб тощо)?
  10. Чи ви проводите пробне заняття? Якщо ні, то чи можна прийти до класу і роздивитися умови навчання? (Переконайтеся, що вас все влаштовує: рівень шуму, температурний режим, чистота, наявність необхідної аудіо- та відео-техніки, стан столів та стільців тощо).
Варто пам’ятати 
На курсах можна отримати непогану базу, почати потроху розмовляти, отримати певний словниковий запас, нарешті,захопитися мовою завдяки викладачеві-ентузіасту. Але ніяких курсів недостатньо, щоб досягти гарного знання мови. Для цього будуть потрібні ще роки роботи, сотні прочитаних книг, переглянутих фільмів, прослуханих передач, тривала практика спілкування і так далі. Тому не варто сподіватися від курсів, що там навчать вас «шикарному володінню» англійською. Про успіх курсів можна говорити тоді, коли ви відчуваєте себе впевненіше, не боячись заговорити англійською і знаєте, що тієї бази, яку заклали в вас курси, вистачить для того, щоб вчитися далі (на курсах, самостійно чи з репетитором).

Коментарі

Популярні публікації