Чи можливо вивчити англійську мову самостійно?

самостійне вивчення англійськоїІноді мене питають: "Самостійне вивчення мови - чи це реально?"
На це питання є дві відповіді: проста і складна.
Проста відповідь: "Так, можливо". Для цього потрібно сильне бажання  (навіть скоріше намір плюс необхідність) та методичність (щодня (!) хоча б 30 хвилин, протягом яких ви повністю зануритеся в англомовний матеріал. 
Водночас існує стільки нюансів і "але", що варто дати більш розлогу відповідь.

Отже, чого можна досягти завдяки самостійному вивченню англійської мови?

Самостійне вивчення мови може значно розширити ваш словниковий запас та автоматизувати вживання деяких граматичних структур. 

Тому самостійне вивчення мови я рекомендую всім, і зокрема тим, хто займається на курсах чи з репетитором. Адже не варто сподіватися, що двох годин в тиждень з репетитором вистачить, щоб через рік-два вільно та красномовно говорити англійською, якщо ви нічого не робите вдома, окрім вправ. Самостійно займаючись вдома хоча б півгодини щодня, ви невдовзі помітите, наскільки легше вам розуміти співрозмовника (чи статтю, яку ви читаєте) і наскільки легше сформулювати думку, яка раніше снувала в голові, але не могла знайти слів. 

Чого не можуть дати самостійні заняття?

Поміж обмежень самостійних занять можна вказати:

1. Постановка вимови (особливо на початковому рівні).

Якщо ви не вивчали англійську навіть в школі, вам може бути важно освоїти і правильно вимовляти всі звуки англійської мови. Особливі проблеми виникають із вимовою  приголоснимих /θ/ (thick), /ð/ (this), /ŋ/ (sing), розрізненням /v/ (very) та /w/ (well), голосними /ɜ:ʳ/ (bird), /æ/ (black), /ɒ/ (rock, який часто вимосляють як о, хоч це неправильно), та прктично усіма дифтонгами. Я не кажу вже про інтонаційні особливості, які відрізняють наші дві мови набагато більше, ніж звуки.  
Як вивчити англійську самостійно?

2. Контроль правильності мовлення

Вивчаючи мову самостійно, ви не завжди можете бути впевнені в тому, що написані чи сказані вами фраза/речення правильні. Вжите вами слово може не використовуватися в даному контексті. Невиправлені помилки стають частиною вашого мовного багажу і в певний момент доводяться до автоматизму. 
Особливо тут важливі початкові рівні навчання (починаючи зі Starter, і аж до та включаючи Intermediate), оскільки вивчене зараз слугуватиме або заважатиме вам потім, причому постійно.

Пам’ятайте, що перевчити людину набагато складніше, ніж навчити заново. Мені доводилося стикатися з доведеною до автоматизму вимовою слова hotel з наголосом на першому складі, хоча правильно наголошувати другий склад, як і в українській мові / həʊˈtel/. З мого досвіду, переучування цієї неправильної вимови займає більше 2 місяців регулярного виживання, а іноді й довше. Подібна проблема стосується не лише вимови, але й вживання лексики та граматики. Неправильно завчена частовживана фраза (наприклад, "правду кажучи") може зіпсувати всі ваші спроби справити враження на свірозмовника. Неправильно говорити "I never was in Italy" (хоча таким би був дослівний переклад і часто доводиться таке чути), а правильно було б "I've never been to Italy". Таких прикладів можна привести безліч. Тому завжди перевіряйте вправи за ключем або просіть когось, хто знає англійську.

3. Мовний бар’єр (за відсутності співрозмовника)

Мова - це в першу чергу засіб спілкування. У самостійних заняттях втрачається її первинний сенс, оскільки ви ні з ким цією мовою не спілкуєтеся. Тому, за відсутності інших варіантів, намагайтеся створити собі "віртуального" співрозмовника/слухача/читача. Якщо ви ведете щоденник, пишіть (хоча б певну частину) англійською. Виконуючи завдання з учбових матеріалів, не пропускайте те, що, як вам здається, ви й так зможете сказати - проговорюйте все це вголос, бажано перед дзеркалом. Виявиться, що сказати це трохи важче, ніж вам здавалося. Звикайте до звуку свого голосу і привчайте свій язик до рухів, притаманних саме англійській вимові. Якщо хтось із ваших друзів говорить англійською хоча на рівні intermediate - заохочуйте його/її частіше спілкуватися з вами англійською, навіть по скайпу. Нехай це не заняття англійською, але це практика, без якої неможливий прогрес у вивченні мови.

В пору сучасних технологій  нескладно зайти собі друзів для спілкування, які матимуть спільні з вами інтереси на Facebook чи Google+. Можете спробувати Google hangouts для групового спілкування з дому - спочатку навіть не обов’язково щось казати, можна просто слухати. Частіше залишайте на сайтах, в соціальних мережах та на форумах коментарі англійською мовою, не соромтеся виражати свою думку.
Пам’ятайте: Поки ви не вживаєте мову, яку вчите - ви її не знаєте
З іншого боку, ті, хто володіють англійською на рівні впевенений intermediate або upper-intermedaitae можуть відмовитися від сторонньої допомоги (репетитора чи курсів) і користуватися лише навчальними та навчально-розважальними англомовними матеріалами.

Підводячи підсумок, можна вивести 5 невід’ємних аспектів процесу самостійного вивчення англійської:

1. Мотивація:

Без неї в ви не осилите мову. Станьте людиною, яка отримує задоволення від вивчення мови.  Про важливу роль мотивації я писала в першому розділі статті
З ЧОГО ПОЧАТИ ВИВЧЕННЯ АНГЛІЙСЬКОЇ МОВИ?”

2. Вхідний матераіл (ВМ):
Цим словосполученням я називаю всі матеріали, що допомагають вам освоїти англійську (тести для читання, вправи, подкасти, пісні, відеоматеріали) - що більше англійських речень ви "вкладете" в свій мозок, тим більше там залишиться (хоча переважна частина забудеться і її знов доведеться "вкладати"). Детальніше про роботу над матеріалами можна буде прочитати в одній із наступних статей.

3. Відсутність помилок:
Уникайте помилок. Намагайтеся говорити правильною англійскою з самого початку. 

4. Словники:
Це мають бути гарні словники, де подаються всі варіанти перекладу, адже більшість англійських слів багатозначні і переклад залежить від контексту. Добре, якщо це це електронний словник, проте  він повинен мати транскрипцію і бажано - озвучку. Також гарний словник надає кілька прикладів вживання даного слова, які насправді можуть бути важливішими, ніж сам переклад/визначення, оскільки показують як саме вживається слово (часова форма, прийменники тощо).

5. Вимова:
Навчіться вимовляти англійські звуки. Також навчіться розуміти і користуватися транскрипцією.

Коментарі

  1. І не уявляю як би можна було вивчати ангійську без знання транскрипції. Для новачків - нічого особливого, декілька знаків що треба знати вимову, інші вимовляться відповідно до транслітерації.

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар

Популярні публікації